Referat från Gullviverallyt av totalsegraren Gustaf Winqvist

Dragonfly 28 ”Gill” totalvinnare Gullviverallyt 2013.

Gullviverallyt är en fyra dagars regatta som seglades för 38:e gången, för oss var det första gången. Vi som seglade var min dotter Frida och hennes tidigare studiekamrat Calle och jag.

95 st båtar startade varav 9 st flerskrov.Första dagen startade vid Getfoten utan vind till en början, tråkigt för dem med låga SRS tal eftersom det var jaktstart, vi startade nästan sist. Efter en stund kom en svag bris och vi letade vinstråk att segla lite fortare i. Vi seglade om hela fältet sånär som på två stora kölbåtar och vi var först av flerskrovsbåtarna, härlig start på regattan. Banan var avkortad och målgången var mellan Grinda och Gällnö.

Dag två startade mellan Lisslö och Västerholmen. Denna gång var det vind när de med låga SRS tal startade, men vinden dog så när vi startade var det nästan helt stiltje. Vi letade intensivt efter små vindstråk och fick lite fart till slut och började glida om många båtar.

När vi rundade Tistronskäret vid Möja Västerfjärd låg vi förts av flerskrovsbåtarna och vinden ökade något från syd. Efter att ha passerat södra möja såg vi att det bildades mycket moln in mot land, det borde innebära att det kommer sjöbris, tänkte vi. Vi seglade därför åt SO mot Harö- landet för att möta den. När vi var nära Harö kom en frisk sjöbris och vi kunde med god fart runda S Hasselkobben och när vi föll av ökade farten till ca 14 knop som vi höll ända in i mål.

Banan var åter igen avkortad pga svag vind till en början. Vi var åter igen först av flerskrovsbåtarna och hade 17 enskrovsbåtar med låga SRS tal framför oss. Vi la till för natten vid lökholmen och gasten Calle åkte hem, men en ny Calle kom ombord istället.

Tredje dagen var det en frisk vind från syd, ca 7 m/s i medelvind, en lång kryss till Biskobsö.

Åter igen seglade vi om nästan alla båtar, om det var någon kölbåtsseglare som inte trodde att trimaraner kan kryssa, fick tänka om. Vi seglade fortare och minst lika högt som t ex SK 95 och 40” båtar med fullt av gastar som burkade på kanten.  Vi kom totalt på fjärde plats i mål och på andra plats bland flerskrov, Mats Johansson med Dragonfly 920 ”Tura” var först.

Efter en fantastisk kväll med ”Räkfrossa” på Biskobsö startade dag fyra i en S bris på 4 m/s.

Återigen seglade vi om många båtar och efter halva seglingen låg vi först av flerskrovsbåtarna, men sedan fick vi en lång läns och lyckades inte hålla alla bakom oss ända in i mål, vi hade valt att segla utan genaker. Vi kom på fjärde plats bland flerskrov, och 14 plats totalt.

En fantastisk helg i stålande väder och mycket fina seglingar i en underbar skärgård.

Dragonfly 28 ”Gill” Gustaf Winqvist