12 knop med Corsair Dash

shapeimage_2.png

Ibland leker livet! Hade förmånen att få segla Corsair Dash i helgen, både lördag och söndag. Båten är sprillans ny så den skulle sjösättas, mastas, näten spännas, segel packas upp, lattor sätas i – listan blev rät lång. Men det gick smidigt att sköta allt, och påmastningen tar bara några minuter. Backa ner släpet, knuffa loss båten, fäll ut sidoskroven – klart.

Lördagens segling bjöd på lättvind och sol. Söndagen på mer vind men moln – och jag föredrar det senare! Det blev en fin tur till Gäddvikens klubbholme där vi lade till – utan motor, den ville inte. Seglen hade plockats ner, men fördelen med en mindre båt är små segel, så vi skickade upp focken, fick lite fart och seglade fram till bryggan, rev focken och bromsade in båten från bryggan. Kaffet smakade utmärkt när vi satt på bänken, tittade ut över bryggan och beundrade båten – och njöt av livet.

Hemseglingen bjöd på lite mer vind, men det var inga problem att segla från bryggan med focken, upp i vind, upp med storen och så iväg hemåt i nära nog dikt bidevind. Det blåste väl uppåt 6-7 meter som mest – och vi noterade 12 knop som topp. Tyvärr hade inte båten vare sig hängpinne eller gennaker. I så fall hade vi tagit än mer höjd, satt gennakern och fått en riktigt mafig segling. Men jag imponerades ändå av farten i denna lilla, trevliga båt. Inuti finns 4 kojer, utdragbart pentry a la Express, och så Corsairfinessen ståhöjd under lyftbart rufftak.