Kappseglingskalender 2015

Trevliga kappseglingar 2015

Här är en sammanställning av kappseglingar 2015 som borde attrahera flerskrovsbåtar!Kom gärna med kommentarer och förslag.

Kappsegling 3

* märkta seglingar ingår i nystartade Stockholms flerskrovscup

Komplett tabell med länkar för anmälning kan laddas ner här:
Kappsegling%202015

Referat från kappseglingsmötet 5 februari 2015

Årets program drogs igenom, och tanken med träffen är att välja ut seglingar som vi kan satsa lite extra på. I cupen räknas alla sanktionerade seglingar med där fler än två båtar deltar, så ut den aspekten fyller urvalet ingen funktion. Men för dem som inte har för avsikt att segla alla race och som funderar över vilka som skall väljas kan detta vara en god vägledning. Också i år är det två seglingar som sticker ut; Lidingö Runt och Gran Prix, både med drygt 20 deltagare.

 Nyhet 1 – Two Star

Two star är en tävling som brukar seglas på fredag natt med start vid Trälhavet och mål vid Stora Nassa. Tanken är att komma fram när det ljusnar, tillbringa lördagen där i härligt försommarväder i goda vänners sällskap och sedan raca tillbaka på söndagen. Dock har vädergudarna inte varit med oss de senaste åren varför det nu diskuterades att starta på lördag morgon i stället – ingen nattsegling alltså. Målet skulle kunna vara krogen på Furusund och sedan race tillbaka till trälhavet på söndag. Med detta upplägg skulle man kunna bli mer väderoberoende.

 Nyhet 2 – Stockholm Cup

När debattens vågor gick som högst vaskades ett nytt koncept ram – Stockholm Cup, en cup i cupen för dem som inte har tid eller möjlighet att samla på sig den mängd seglingar som krävs för att fightas i toppen av SCTS-mästerskapen. Här ska bara 4 seglingar ingå; Lidingö Runt och Two Star på våren och så Gran Prix och Kålö Race på hösten. Prisutdelningen äger rum på Kålö vilket innebär att endast lördagsseglingen räknas. Johan Björklund och Mats Johansson tog på sig att se till att detta blir den veritabla succé som alla flerskovsseglare hoppas på med mängder av deltagare kombinerat med trevlig samvaro, i alla fall på Two Star och Gran Prix.

 Nyhet 3 – flexibla SRS-tal

Grunden till både nyhet 2 och 3 var debattpunkten ”Hur få fler att kappsegla?” Så länge jag kan minnas har detta diskuterats, och lika länge har relevansen i de aktuella SRS-talen debatterats. Kanske drar sig många för det komplicerade i att överhuvudtaget ansöka om mätbrev, speciellt första gången; få av våra båtar finns ju med i SRS-tabellen. Förvånande många anser att just det egna SRS-talet är alldeles för högt medan konkurrenternas är för låga. Gabriel, den som sätter dessa SRS-tal, förklarade att det ligger i saken natur eftersom dessa skall representera båtarnas prestanda i vindar mellan 3 och 8 meter, en helt omöjlig uppgift. Vi vet av erfarenhet att vissa båtar går extremt bra i lättvind och är betydligt mer mänskliga när det brallar på lite – och vice versa. Men hur reglera detta? Kanske att göra som skärgårdskryssarna; använda sig av ett slags personliga SRS-tal. Vid jaktstart vill man ju att båtarna skall komma i mål ungefär samtidigt, och detta kanske kan uppnås effektivare med lite mer personligt hänsyn, både till båtens prestanda i de förväntade vindarna och till besättningens kapacitet. Här tog Gabriel och Niklas på sig att försöka utarbeta ett system, och att testa hur detta skulle kunna slå för resultaten under den kommande säsongen. Huruvida detta kan få fler att vilja kappsegla återstår att se.

Nyhet 4 – Bastukör

I det allmänna nyhetsflödet passade vi på att diskutera en avslutande segling med lite mer social karaktär, och diskussionen slutade med att Janne Törnqvist tog på sig att arrangera en bastusegling den 3-4 oktober. Där skall en annan variant testas – halv jaktstart. Det innebär att båtarna skall vara lika inte vid målet utan vid halva banan. Då undviks både stressande moment vid start OCH målgång; nackdelen är att man inte vet vem som vinner förrän räknenissarna gjort sitt, men fördelarna är uppenbara både vid start och målgång. Avslutningsvis noteras att det var länge sedan diskussionens vågor gick så höga som i år, och det är bara att hoppas att nyheterna också blir verklighet.

Vid tangentbordet
Rolf Karlsson, DF 920

Lämna ett svar